Paradoksāli, bet Prosecco, viens no tiem dzērieniem, ko mēs mīlam dzert siltajā sezonā, radās vienā no stilīgākajiem Itālijas reģioniem. Prosecco ražo Prosecco apelācijās (tā sauktās vīna zonas). Savukārt – tās, atrodas divos ziemeļu reģionos - Veneto un Friuli.
Iepriekš vīnogu šķirne tika nosaukta, kā pats dzēriens - prosecco. Bet ne tik sen, 2009. gadā, Prosecco apelācijas tika oficiāli reģistrētas Itālijā. Un, lai nebūtu neskaidrību, šķirne tika pārdēvēta par Glera. Vismaz 85% no prosecco ražošanas izejvielām jābūt šai konkrētajai šķirnei.
Prosecco pareizi jāsauc par dzirkstošo vīnu. Dzēriens tiek ražots, izmantojot Sharma-Martinotti metodi. Atšķirībā no šampanieša ir tā, ka sekundārā fermentācija notiek nevis pudelēs, bet gan tērauda cisternās. Rūgšanai tiek atvēlēts mazāk laika, tāpēc maizes nošu (piemēram, šampanietī) vietā, prosecco skan augļaina ziedu melodija. Atsvaidzinošajā buķetē balti ziedi, zaļie āboli, bumbieri, saldās aprikozes, citrusaugļi un mandeles. Garša ir svaiga un viegla. Dzirkstošā vīna raksturs variē no atturīgi aristokrātiska līdz bezrūpīgi rotaļīgam.
Ir vairāki prosecco kvalitātes līmeņi:
Prosecco ir trīs burbuļu veidi:
Lielākā daļa prosecco zīmolu tiek ražoti atbilstoši pirmajiem diviem veidiem. Bet dažreiz jūs varat iegādāties arī klusās versijas. Tiesa - tikai Itālijā.
Prosecco ir dzēriens jebkurai situācijai: ģimenes brīvdienām, skaļai ballītei ar draugiem, romantiskam randiņam vai tradicionālām vakariņām. Tas ir brīnišķīgs aperitīvs, lielisks, vieglu uzkodu papildinājums, un harmonisks papildinājums picām, makaroniem, pikantām jūras veltēm un mājputnu ēdieniem.
Daudzi kokteiļi tiek gatavoti arī uz prosecco bāzes: Aperol-syringe, Bellini, Rossini.
Ir svarīgi atcerēties: dzērienu ieteicams pasniegt atdzesētu līdz 8–10 ° C.
Devīze – “Par greznu dzīvesveidu!” - kā saka itāļi - dolce vita. Un prosecco ir simbols, par kuru dzied Federiko Fellīni, kulta filmā La Dolce Vita. Lai arī filmas pirmizrāde notika 1960. gadā, taču arī šodien, dzirkstošais dzēriens ir ne mazāk populārs. Prosecco tiek uzskatīts par "saldās dzīves" simbolu, taču tas nav par saldu garšu (prosecco visbiežāk ir sauss vīns), bet gan par greznu dzīvesveidu.
Lai turpinātu pārlūkot šo vietni, jums jābūt vismaz 18 gadus vecam.
Man nav 18 gadi